Blogs
Delen, dat doen we graag! Wij vertellen onze visie op de nieuwste IT-ontwikkelingen, geven u praktische tips en denken met u mee.
-
Aanbesteden in het sociaal domein
Het sociaal domein is altijd in beweging. Als u niet bezig bent met het regelen van de processen voor leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen, dan bent u waarschijnlijk aan de slag met het verbeteren van de grip op uw kosten. Optimale ondersteuning door automatisering is essentieel voor de dagelijkse praktijk van uw organisatie en de aanschaf hiervan is geen eenvoudig proces. Er zijn veel aandachtspunten waar u rekening mee moet houden om het beste resultaat voor uw organisatie te behalen. Hoe zorgt u voor dat optimale resultaat uit een (Europese) aanbesteding?
-
Pakketselectie voor Omgevingswet
Applicaties voor de Omgevingswet gaan helaas geen eeuwigheid mee. Ze raken verouderd en incompleet. Gebruikelijk in de wereld van de technologie, maar het lange uitstel van de wet heeft dit effect versterkt. Sommige applicaties die jaren geleden zijn aangeschaft blijken na de livegang van de wet toch minder goed het nieuwe werkproces te ondersteunen dan destijds gedacht. Of ze zijn gebaseerd op een visie die niet meer overeenkomt met de eisen van de tijd of met de voortschrijdende wensen van de gebruikersorganisatie. Hoe dan ook, het eerste jaar van de Omgevingswet zal waardevolle ervaringen en inzichten opleveren die uitstekend te gebruiken zijn wanneer je als decentrale overheid toe bent aan het vervangen of aanpassen van je bestaande Omgevingswet software. Zo schrijft een optimistische Tjeerd Kiers, projectleider bij Solviteers, in zijn blog.
-
Pakketselectie; Zelf doen of uitbesteden?
Er zijn verschillende aanleidingen om een pakketselectietraject te starten. Uw huidige contract loopt af, de ondersteuning ervan eindigt of u bent gewoon niet zo tevreden over uw huidige software en/of leverancier. Tijd voor een aanbesteding; Hoe gaat u dat aanpakken naast uw dagelijkse werkzaamheden?
-
BI-ondersteuning bij de Omgevingswet: juist nú enorme meerwaarde
Het heeft jaren langer geduurd dan gepland, maar op 1 januari 2024 was het dan zover: de Omgevingswet ging ‘live’. Het grote voordeel van de vertraging is dat de gemeenten in staat zijn geweest om zich op het gebied van IT voldoende voor te bereiden. Tal van nieuwe applicaties zijn geïntroduceerd en iedereen is druk bezig geweest met het inrichten van deze nieuwe applicaties en het leren gebruiken ervan. Nu breekt een heel nieuwe fase aan: met de juiste managementinformatie grip op je data krijgen en in control zijn. Juist dát is momenteel nog een groot probleem en juist nú kan de BI-ondersteuning door Solviteers enorme meerwaarde leveren.
-
AVG-compliance voor gemeenten: twee uitdagingen om NU op te pakken
Organisaties, waaronder ook gemeenten, worden steeds vaker geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van gegevensbeheer en toegangsautorisatie. In deze tijd, waar digitale gegevens een cruciale rol spelen, is het essentieel om aandacht te besteden aan twee fundamentele aspecten: het adequaat opschonen van gegevens en het differentiëren van toegangsrechten tot deze gegevens. Gaat u hiermee op de juiste manier aan de slag, inclusief een goed projectplan en een degelijk tijdpad, dan is de kans op berisping door de Autoriteit Persoonsgegeven een stuk kleiner.
-
Omgevingswet: neem 1 januari als startpunt, geen eindpunt
Na meermaals uitstel is op 1 januari de Omgevingswet in werking getreden. Lokale overheden werken inmiddels met vernieuwde processen, werkwijzen en veelal nieuwe software. Uiteraard heb je alle mogelijke voorbereidingen getroffen, maar denk niet dat je na 1 januari rustig achterover kunt leunen... In dit blog onderstrepen we het belang van goed inzicht in eventuele knelpunten, en wat de verdere doorontwikkeling in de keten in de praktijk betekent.
-
Solviteers helpt met plansoftware voor uw omgevingsplannen
Op 1 januari 2024 was het dan eindelijk zo ver: de Omgevingswet is live! En nu? De focus moet nu liggen op het omzetten van bestemmingsplannen naar één omgevingsplan en de plansoftware vullen met werkingsgebieden, regels en besluiten.
‘Hoewel je nog (kort) de tijd hebt voor verdere inrichting en finetuning, is het van belang dat de visie en strategie op dit moment duidelijk zijn,‘ volgens Florian de Bruin van Solviteers.
-
Solviteers gaat samenwerking aan met cyber security oplossing MindYourPass
Solviteers Advies & Implementatie uit Houten gaat een exclusieve samenwerking aan met MindYourPass uit Eindhoven. Solviteers is overtuigd van de kracht van deze Nederlandse, gepatenteerde cybersecurity oplossing en de meerwaarde voor haar klanten, waaronder een groot aantal lokale overheden.
-
Het selecteren van een ICT dienstverlener
Als u opzoek bent naar een externe functioneel beheerder, dan is dat vaak omdat er al enige tijd meer werk ligt dan uw eigen functioneel beheerder aan kan, of heeft u geen eigen functioneel beheerder meer beschikbaar door uitval of vertrek. Waar moet u op letten bij het selecteren van een ICT dienstverlener?
-
Kenmerken van onze projectmanagers
Onze projectmanagers hebben veel ervaring met het leiden van projecten. De kracht van onze projectmanagers is duidelijk: resultaatgerichte houding, brede ervaring met projecten voor overheid en non-profit organisaties en kennis van de uitvoering binnen (vak-)teams en -afdelingen. Tijdens een project hebben onze projectmanagers focus op de inhoud, het proces, de relatie en het resultaat.
-
Veranderen met een IT-component. Hoe pakt u dat aan?
Wat is er nodig om veranderingen met een flinke IT-component te kunnen realiseren? Esther Dijkema, Projectleider bij Solviteers, geeft in haar blog de drie belangrijkste tips.
-
5 misverstanden rond BI in het sociaal domein
Business Intelligence (BI) wint enorm aan populariteit binnen onze klantengroepen. BI wordt steeds meer cruciaal om grip te krijgen op de bedrijfsvoering of leveranciers, om kosten te besparen en om datagedreven te sturen.
-
Meer efficiency bij gebruik van applicatie door AI
Momenteel hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt. Medewerkers wisselen relatief snel en veel van baan. Het gevolg daarvan is dat u vaker inwerktrajecten moet opstarten. Het leren kennen van uw applicaties kost veel tijd, en dus geld. Dat kan sneller en efficiënter!
-
Waarom digitaal zaakgericht werken nu echt belangrijk is
Digitaal zaakgericht werken is geen doel op zich, maar een middel om de dienstverlening door de gedigitaliseerde gemeente sneller, duidelijker en transparanter te maken dan nu nog het geval is.
-
Sociale dienst houd grip op uw informatievoorziening
Informatiemanagement en goede automatisering leveren een belangrijke bijdrage aan het primaire proces van sociale diensten.